You are currently viewing Ombygning af gulvvarme med returventil

Ombygning af gulvvarme med returventil

1. Indledning

Velkommen til dette indlæg, som er skrevet ud fra en opgave, som jeg har løst i mit professionelle arbejde som vvs & energispecialist, med et gulvvarme system der ikke virker optimalt. Jeg kommer til at gennemgå hele opgaven fra start til slut, men der vil også blive drysset lidt tekniske guldkorn ud undervejs.

Det er nemt at tro, at man blot kan benytte en returventil ved etablering af gulvvarme. Det er nemmere end en opbygning med komplet gulvvarme shunt, og det er tilmed meget billigere. Det er dog en rigtig dårlig idé, og så er det ikke lovligt i henhold til bygningsreglementet. Ifølge DS469, som bygningsreglementet henviser til, er det påkrævet at varmekilden skal være monteret med udstyr, der automatisk regulerer efter rumtemperaturen.

I DS 469 står det skrevet:

“Styring af gulvvarme bør normalt foregå ved on-off styring, pulsstyring af vandstrømmen eller ved styring af fremløbstemperaturen til det enkelte rum. Mindre gulvvarmeanlæg f.eks. i baderum i huse, der ellers opvarmes med radiatorer, konvektorer eller lignende, kan dog styres ved drøvling af vandstrømmen…”

Det betyder at mindre gulvvarme anlæg godt kan monteres med en returventil, så længe den suppleres med en ventil, der kan lukke for gulvvarmen, når den ønskede rumtemperatur er opnået.

 

2. Opgaven

Men tilbage til den konkrete opgave. Vi har at gøre med et hus fra 1994 – så forholdsvis ny bygget, og med gulvvarme i 2 badeværelser, bryggers og køkken/alrum. Alle gulvvarme kredsene er opbygget med returventil, og det skaber det problem i køkken/alrummet, at overflade temperaturen på klinkerne i den sidste halvdel af kredsen aldrig bliver ordentligt varme, da kredsen er alt for lang og modstanden for stor.

Løsningen her, er at bygge en gulvvarme shunt på til at styre køkken/alrummet alene. Det kan vi fordi vi er så heldige at både fremløb og retur er kørt over gulvet, så det er muligt at koble shunten på. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man skulle ønske at gøre det samme. Det er selvfølgelig en dyr løsning for ”kun” at få optimeret gulvvarmen i dette ene rum, men det er husets hjerte hvor man opholder sig meget, og så er det en væsentlig billigere løsning, end at skulle til at opbryde gulvet og etablere ny gulvvarme.

Jeg har valgt en Wavin Tigris Minishunt inkl. styring, som du kan købe ved at klikke på billedet herunder:

 

gulvarme shunt

 

Styringen brugt til opgaven, kan du købe ved at klikke på billedet herunder:

 

 

 

Måden kredsen i køkken/alrummet kommer til at virke på nu, er ved at det bliver en ”lukket” kreds for sig selv. Shunten bliver forsynet med varme fra fyret via fremløb, som shuntens egen pumpe sender gennem kredsen. Så længe temperaturen inde i shunten opfylder det indstillede punkt, så recirkulere shunten vandet i kredsen. Så snart at temperaturen kommer under ønskede punkt, så åbner fremløbs ventilen og lukker ”frisk” varmt vand ind i shunten og samtidig sender noget af det afkølede vand tilbage til fyret.

Men denne løsning vil der være en forskels temperatur på overfladen af klinkerne på max 3-5 grader, hvor der førhen ville være varmt i starten af kredsen, og decideret koldt i slutningen.

 

 

På billedet herunder ses rørene, hvor den gamle retur ventil var monteret:

 

På billedet herunder ses det færdige arbejde, og blandesløjfen i funktion:

 

 

 

3. Lidt teknisk nørderi

Her til sidst vil jeg lige smide lidt teknik ind omkring indregulering af gulvvarme. Når man indstiller sin temperatur på fremløbs termostaten, er det meget vigtigt, at man faktisk sætter den så lavt som muligt. Ikke så lavt, at man kommer til at fryse, men heller ikke for højt. Indstiller man temperaturen for højt, sker der nemlig det, at man vil opleve svingende overflade temperatur på gulvene. Det sker når shunten sender det ”for varme” vand rundt i kredsen, hvorefter rumtemperaturen stiger hurtigt – så vil rumføleren sende signal til styringen om at lukke. Derefter bliver gulvene afkølede – rumføler kalder igen på varme og processen gentager sig, og så vil din overflade temperatur på gulvene minde mest af alt om en sinus kurve.

Den nemmeste måde at lege med dette på, er ved at sætte din rumføler 1-2 grader højere end ønsket. Lad os sige at vi sætter rumføleren på 23 grader – vi ønsker 21 i rummet. Dernæst skruer du ned for fremløbs termostaten på shunten og venter en dags tid. Nu gælder det så om, at ramme en rum temperatur på 20.8 – 21.2 grader. Stiger den over 23 grader, skal der skrues yderligere ned på fremløbs termostaten. Kan der derimod kun opnås 19.5 grader i rummet, skal der skrues lidt op. Det gælder om at opnå så lange drift tider på gulvvarmen som muligt for, at få en jævn overflade temperatur på gulvene. Har du fjernvarme, er dette også med til at sikre en fornuftig afkøling.

Jeg er helt med på, at det er umuligt at lave en 100% perfekt indstilling, da den præcise ønskede fremløbs temperatur ændrer sig i takt med faktorer som – ude temperatur, chill faktor osv. Men det kan sagtens lade sig gøre at finde et leje, hvor man opnår længst mulige drift tider og komfort.

Har du også radiatorer i dit hus, evt monteret med gamle ventiler, kan du læse min artikel om Danfoss Eco 2 bluetooth termostaterne her:

Har du oplevet samme problematik med gulvvarme monteret med returventil, eller andre gulvvarme relaterede problemer?

Deltag gerne i debatten herunder – jeg læser og svarer alle kommentarer.

This Post Has 6 Comments

 1. Kobi Ganes

  Super god artikel og løsning på problemet. Meget inspirerende

  1. Michael Ryberg

   Hej Kobi

   Tak for de pæne ord. Det gør mig rigtig glad, at du fandt det inspirerende. Det er også en super løsning

   Michael

 2. Lars

  I min søgen på hvorfor vores gulv i en tilbygning ikke bliver varm nok, faldt jeg over denne artikel. Rummet er koblet på enden af manifolden og styres med en returventil. Men det er ligesom om at flowet ikke er godt nok – eller hvad ved jeg. Selv når jeg åbnet helt op for returventilen, så kan jeg ikke få det varmt nok. Tilbygningen ligger længst væk fra gasfyret og installationen, og har dermed også den længste slange. Har du ideer?

 3. jari

  hej,

  jeg har fået opsat tilsvarende, men fremløb fra fyr er ca 65 grader men efter at være kommet igennem pumpe og skal ud i gulv varmen, er det kun 35 grader, syntes jeg har tjekket alt og fatter ikke hvorfor, men det betyder at vi dårligt kan mærke der er varme på og pisse fryser af og til,

  mvh J.Boriths

 4. Mikael

  Hej Michael.
  Jeg har med interesse læst ovenstående da jeg ellers ikke rigtigt har kunnet finde noget om det. Jeg har nemlig et stuegulv med gulvvarme som jeg forsøger at regulere med nogen Danfoss FJVR returtermostater.
  Jeg har ingen forventning om det, men du er meget velkommen til at kommentere på nedenstående hvis du gider.

  Gulvet er et aflangt betongulv med 3 strenge/zoner, lad os kalde dem A, B og C, med til slutning v. A.
  Hver streng med fremløbsventil (F) og termostatventil på retur (R)
  Det forsynes fra fjernvarme og en blandesløjfe med en Alfa2 L på konstant flow og termostat på 40° som er det maksimale den kan stå på uden straf for for lav afkøling.

  VVS’eren som installerede systemet sagde at jeg skulle regulere på F og at R bare var en sikkerhed mod for høj temperatur.
  R er dog svære at stille da det er meget små ændringer der skal til for at kunne regulere nøjagtigt. Desuden skal de jo alle tre justeres løbende efter udetemperatur.

  Så jeg har nu lukket dem helt op og prøver at regulere på R, udfra en hypotese om at de måske kan gøre det med en vis termostatfunktion.
  Er jeg helt galt på den?

  Det kører faktisk nogenlunde lige nu med
  AR på 1,25
  BR på 1,75
  CR på 2,25

  – hvilket giver en samlet returtemp. fra gulvet på ca. 25°, dvs afkøling på 15°

  Men:
  1. Selv millimeterændringer på R har meget stor virkning, især på C hvor 2 fx giver en overfladetemp på 20° som er for lidt og 2,25 giver op til 25° som er for meget. (I øjeblikket skal gulvet være ca. 1° over ønsket lufttemp.)

  2. Ved opstart på sæsonen med ovenst. indstillinger kan C ikke rigtig komme i gang, det er ligesom om at den først skal stilles på lidt for høj temp før den pludselig reagerer ketchup-agtigt. En opregulering fra 2 til 2,25 kan give en temperaturstigning på gulvet på 5° over natten.

  3. Efter 5 dage med samme indstillinger svinger gulvtemperaturen stadig noget op og ned, måske pga forsinkelser, selvsving mm.

  Så det kører ikke helt stabilt.
  Mvh. Mikael Thorborg

 5. john dyrbye

  Hej.
  Måske det jeg er på jagt efter 🙂
  Vi har et lile badeværelse med gulvvarme (vi får varme fra pillefyr) med returtermostat.
  Temperaturen er bestemt ikke stabil. Vi har indimellem en Netatmo temperaturmåler stående en stykke tid.
  Er det rigtig forstået at vi kan sætte en termostat på tilløb som styres af luftstemperatur så vil det blive langt bedre?

  Billeder:
  https://photos.app.goo.gl/oYDpggaEe1Y4cuk46
  https://photos.app.goo.gl/dLymtmuCGV5kAA6J9
  https://photos.app.goo.gl/F6Dd9z5rS6CnYNz76

  mvh

  John

Leave a Reply